Wien 2021

Hej och välkomna tillbaka till min blogg!

Framöver så kommer ni att kunna se framemot en del inlägg från den resan som gjorde till Cypern och Jordanien. Men först kommer ett inlägg med bilder från Wien, där jag hade en övernattning, innan jag flög vidare till Cypern. Wien är långt ifrån min favoritstad i Europa. Den hamnar snarare ganska långt ner på min lista av städer som jag tycker om i Europa. Men denna gången så blev jag faktiskt överraskad och hade en angenäm vistelse i staden.

Detta är vad jag skrev i ett blogginlägg från 2015 om fjärilshuset. Jag skulle vilja säga att detta är ett bevis på att människor kan ändra sig. Jag blev förvånad över att jag hade uttryckt mig på detta viset när jag gick tillbaka och läste inlägget. År 2021 hade jag utvecklats till en människa som tyckte om fjärilshuset. Det inger hopp. Det finns rum för att utvecklas och förändras som människa.

Vill du läsa inlägget om Wien från 2015 i sin helhet? Då kan du trycka här
Det var inte så dumt att få hänga lite med de här krabaterna.
Lite gatukonst
Jag besökte det fina kommunala bostadshuset som är formgivet av Hundertwasser. Huset består av 50 olika lägenheter i olika storlekar, från 36 till 150 kvadratmeter.
I Kunst Haus Wien kan man få se mer av Hundertwassers konst.
Bara att få promenera runt i huset var en härlig upplevelse i sig. Golven är ofta medvetet ojämna och mjukt vågformade. Huset är dekorerat med mycket växtlighet och starka färger.
På 70-talet byggde konstnären Lipburger detta bollformade hus. Huset uppfyllde inte myndigheternas krav på en bostad och förbjöd det. Efter att ha stridit mot myndigheterna i flera års tid flyttade Lipburget huset till Wien och satte upp ett taggtrådsstaket runt bostaden. Han förklarade sedan områden som en självständig stat vid namn die Republik Kugelmugel. I staten fanns bara en enda adress “2, Antifaschismusplatz” (Antifascismplatsen 2). Republiken har runt 600 medborgare. Men på grund av platsbrist lever de alla utanför republiken. Lipburger vägrade under period att betala skatt till Österrike och tryckte sina egna frimärken. Han var nära att få fängelsestraff på grund av sitt obstinata beteende. Efter att han gick bort 2015 övertog hans son Nikolaus Lipburger presidentposten.
Jag besökte Pratern och insöp den goda stämningen. I bild ser ni Wiener Riesenrad som är namnet på pariserhjulet. Pariserhjulet var med i Bondfilmen Iskallt uppdrag (The Living Daylights) från 1987 med Timothy Dalton.
Wirtschaftuniversität där man får lära sig om ekonomi.
Här är en annan byggnad som är formgiven av Hundertwasser. Det är en fjärrvärmestation som är känd för sin lekfulla design och sitt torn med gyllene sfär.
Jag tog mig tillbaka till slottsparken vid Schönbrunn, som jag har besökt flera gånger tidigare.
Jag tog mig in i labyrintparken illegalt. Jag kände mig som en flykting i ett främmande land.
Tack och bock för uppmärksamheten! I nästa inlägg så kommer vi att ha förflyttat oss till semesterparadiset Cypern, som också kallas för hatets ö. Det ni! Det vill ni inte missa! På återseende.

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *