Arjeplog

Hej mina kära vänner,

Jag har fått ett föreläsningsuppdrag där jag följer med på tre av de fyra stopp som Piteå Älv Pride gör, till Arjeplog, Arvidsjaur och Piteå.  Första anhalten på denna lilla turné var Arjeplog! Arjeplog tillhör Moa Mikaela Hedmans hembygd. Moa hade flygit upp ifrån Oslo för att visa mig runt. 


Arjeplog kyrka

Moa och My visade mig runt i de centrala delarna av Arjeplog.

Under den lördagen som jag var på besök för att föreläsa i byn så var det höstmarknad.

Marmeladprovning!

Systrarna Hedman

RFSL hade ett tält, där de gjorde reklam för aftonens föreläsning.

Jag öppnar upp en dörr i Arjeplog medan jag dricker en kopp te. En kvinna meckar med en bil.

På kvällen var det dags för galej! Medborgarhuset, a.k.a. “Medan” hade slagit upp portarna och det bjöds in till en hejdundrandes fest.

Om man ska vara frank var den inte hejdundrande till en början dock. När vi anlände första gången runt klockan 23.00 var det enda som skymtades på dansgolvet ett äldre par som dansade vals till Aviciis “Levels”…

Men när timmen hade slagit midnatt så var festen igång!

Festen på “Medan” var lite som ett högstadiedisco, fast för vuxna. Det var en härlig känsla. Tänk dig allt det gemytliga och mysiga med ett högstadiedisco och dra sedan av den ungdomsångest och ungdomssäkerhet som man kan känna, så var känslan. Det var dessutom en fröjd att få ta del av den lokala musikscenen. Dj Arvidcii stod bakom skivspelaren.

Two superstars.

A contemplating man.

A girl that hides in a pink onesuit.

Arvidsjaurs kyrka

I början av 1600-talet så uppfördes Arvidsjaur sin första kyrka. Samerna skulle kristnas och lära sig bibeln.  Den så kallade  kyrkplikten stadgade att ett visst antal kyrkbesök per år avr obligatoriskt, men kyrkplikten var svår att uppfylla för de nomadiserande samerna. Då vägen till kyrkan var lång byggdes kåtor för övernattning, intill uppförde nybyggarna sina kyrkstugor.


Pling!

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *