Foz do Iguaçu

Från staden i öster tog jag mig över bron till Brasilien!

Jag skulle inte hinna till Iguazufallen samma dag som jag passerade gränsen. Men jag blev tipsad av taxichauffören om att jag skulle kunna ta mig till “Marco das três fronteiras” – landmärke för de tre gränserna. Ett sydamerikanskt Treriksröset kan man säga. Men med en stor skillnad, här har man nämligen tagit alla chanser man har kunnat för att skapa ett riktigt stort turistjippo med inträde, staty, skylt och restauranger. Jag är faktiskt imponerad över hur de har lyckats maximera profiten på en landsgräns som turistattraktion. Men missförstå mig inte nu! Det är värt att besöka Marco das três fronteiras. Dels för att betrakta denna udda turistfälla men också för att få en vacker vy över floden som skiljer de tre länderna åt.
Dagen därpå tog jag mig till Iguazufallen. Det är svårt att fånga på bild omfånget av dessa mäktiga vattenfall. Lite hård fakta: Iguazufallen består av 160-260 olika vattenfall och sträcker sig över ett område på 3 km(!) Med Enn fallhöjd på runt 70 meter. Ta in de siffrorna!
För Bondnörden kan nämnas att delar av filmen Moonraker spelades in här.
Många hade rekommenderat mig att besöka vattenfallen både från den brasilianska och argentinska sidan. Det kallades för att man skulle få helt olika upplevelser på den brasilianska vs. argentinska sidan. Det visade sig stämma. Man fick en helt makalöst magnifik upplevelse på den brasilianska sidan och en helt ok sådan på den argentinska. Så visst var det olika upplevelser. Mitt råd till dig som planerar en resa till Iguazufallen är följdaktligen att endast besöka fallen från den brasilianska sidan. Basta con eso.
Jag träffade den här bejbin och hans syster på vandrarhemmet. Vi satt och drack mate tillsammans och snackade psykologi och vetenskap. På kvällen for vi till platsen som ni ser i föregående bild. Det ni ser på den bilden är Argentinas motsvarighet till “Marco das três fronteiras. Här hade de inte varit lika duktiga på ett organiserat sätt profitera på sin turistattraktion. Det fanns inget inträde och på platsen fanns det lite gatukonstnärer och gatukök.
Djävulsgapet. (Många saker i Latinamerika döps till just djävulsgapet har jag lagt märke till) Men vem kan klandra dem? Det är ett bra namn.
Syskonkärlek
Den som kikar noga kan se ett litet djur!

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *