Allmänna tips för Kuba – Del 1

Först och främst vill jag nämna att det är som om det fanns två olika system på Kuba för allting. Ett system för kubanerna och ett för turisterna. Detta betyder att det tyvärr inte finns någon annan utväg än att betala mer pengar än lokalbefolkningen. Vad gäller museum fungerar det ibland på detta sätt. Men om man är lite fiffig och smart så är det möjligt att ta sig runt på Kuba utan att spendera en förmögenhet.

Transport – Stadsbussarna (glöm ej att buss heter guagua på Kuba) är väldigt billiga och bra sätt att förflytta sig inom städerna. En biljett kostar 5 centavos i CUC tror jag. Men det verkar som att chauffören nöjer sig så länge du betalar något.
Om du ska förflytta dig mellan olika provinser på ön så blir saker och ting genast en aning mer komplicerade. De vanliga bussarna är endast avsedda för kubanerna och en måste kunna uppvisa en identitetshandling för att bevisa att man är kubansk medborgare, alteranativt studerande på ön. Men har du ett utseende som liknar kubanernas så kan du ge det ett försök ändå. Jag har hört att de inte alltid kontrollerar id. För oss gjorde de det. Om ditt försök misslyckas så finns det bara ett alternativ kvar om du vill åka med buss och det är att åka med “Viazul” som är turistbussen.

Ett bättre alternativ än turistbussen, som både är billigare och snabbare är en delad taxi (taxis colectivos). Utanför den regionala bussterminalen (la terminal interprovincial) finns det många “taxis colectivos”. Förbered dig för att pruta! Skött så mycket som möjligt av snacket på spanska om du kan, för att hävda dig själv och din position i förhandlingarna. I bland kan prutningsprocessen vara lång och slitsam. Var tålmodig och ge inte upp! Taxin åker när den är fylld med människor som alla ska åt samma håll. Därför så kan man ibland behöva vänta ganska länge innan man kan åka.

Jag ska ge dig några exempel på hur mycket olika rutter kan kosta. Detta är i alla fall vad vi betalade efter hårda strider utav förhandlingar.

La Habana – Viñales 10 CUC
La Habana – Santa Clara 10 CUC
La Habana – Cienfuegos 10 CUC

Logi – Prutning är et måste för att kunna få boende till ett rimligt pris på Kuba! På Kuba så finns inte en “vandrarhemstradition” som på många andra håll runt om i världen. Det är endast i Havanna som du kan finna vandrarhem i begränsat utbud. Vi lyckades boka ett riktigt billigt över internet innan vi anlände. Nackdelen med boendet var dock att det låg en liten bit utanför centrum. Det är bra att kolla upp det med innan man bokar…
Vi betalade 7 cuc per natt, vilket är väldigt billigt.
På andra delar av ön är det enda ekonomiska alternativet att bo i så kallade “casas particulares”. Kubanerna har ett speciellt licens för att  kunna hyra ut av sina rum i sina hem. Staten har satt upp visa normer som till exempel innebär att ditt rum alltid ligger lite avskilt ifrån familjens och har alltid ett eget badrum.
Om ni är två personer som reser tillsammans är det bättre, eftersom att man inte betalar per person, utan per rum. Om du reser ensam, försök att finna en kamrat som du kan dela ett rum med. Det blir billigare och förhoppningsvis också trevligare så.
Anländer du till en ny destination med turistbussen, bli inte förvånad om du blir attackerad efter att ha klivit av bussen utav lokalbor som vill hyra ut sina husrum. Andas lugnt, pruta och ge dig inte. På varje plats som vi besökte på ön lyckades jag och Eric betala 10 cuc för oss båda. Det är ett riktigt bra pris. Det normala priset ligger mellan 20-30 cuc. För att förbättra din utgångspunkt, säg att du/ni är studenter med en väldigt begränsad budget. Det har fungerat för oss och lyckats skapa sympatier för oss och gett oss ett bättre förhandlingsläge!

Passa er för fula fiskar som sedan gör allt i sin makt för att höja total summan genom att erbjuda orimligt dyra utflykter, frukostar eller annat. Då kan det lätt fara iväg…

 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.