Villa de Leyva

Jag anlände till Villa de Leyva sent på kvällen med en buss ifrån San Gil. Staden ligger högt uppe på en höjd och kylan gjorde att jag kände mig hemma. Jag korsade den väldiga plazan som var svagt upplyst utav de kringliggande vitmenade husen. Kullerstenarna lekte med min fantasi i det skira ljuset. Den upplevelsen fyllde mig med ett inre lugn. Jag tyckte om Villa de Leyva. 


Llegué a Villa de Leyva cuando ya había empezado a atardecer. La ciudad está en una altura y el frío hizo que me sintiese como en casa. Crucé la plaza principal enorme que estaba iluminada por una luz tenue que se desprendía desde las casas circundantes. Los adoquines estimularon mi fantasía y se convirtieron a un juego de rompecabezas desde la luz vaporosa de las casas. Esa experiencia me llenó con una serenidad interior. Me gustó Villa de Leyva.
villa villa2 villa3 villa4 villa5 villA6 villa7Ett av de bästa tipsen som jag kan ge för en lyckad resa är att hyra något slags färdmedel. Det kan vara en bil, cykel, eller moped. – Välj själv. Att på egen hand ta sig runt en stad omgivningar ger en sådan härlig frihetskänsla. Jag fick återfick samma känsla av frihet som jag hade när jag cyklade runt i Jerico i Palestina eller åkte moppe runt Ibiza med Moa. Det är två väldigt kära minnen som jag har. 

Uno de los mejores consejos que te puedo dar en tu viaje es alquilar una bici, coche, o moto. Te da una sensación de libertad que es fantástica!
villa8 villa9Los pozos azules – De blå källorna. 

Källor med kristallklart azurfärgat vatten. Kan en bli gladare av att få se ett par källor som dessa? – Skriv en kommentar om du har ett förslag.
villa10El convento del Santo Ecce Homo. – Ett kloster som jag cyklade upp till. Det kostade pengar att komma in och jag hade tråkigt nog inte med mig tillräckligt mycket pengar i kontanter. Men efter tiden som telefonförsäljare i Barcelona lyckades jag självklart övertala/manipulera flickan i receptionen så att jag fick komma in ändå. 
villa11 villa12 villa13Det här huset gjort helt i terrakotta var bland det häftigaste jag någonsin sett i arkitekturväg! Jag kan inte förstå att de inte marknadsför den här platsen mer. Huset är designat på ett så lekfullt sätt och det verkar som att det har varit ett väldigt lustfyllt projekt för herr Octavio Mendoza Morales, arkitekt och ägare till huset. Först var det tänkt som ett bostadhus åt han själv. Men Octavio har valt att öppna huset för allmänheten. 

Entrevista con el arquitecto
villa14 villa15 villa16 villa17Hör arkitekten Octavio Mendoza själv berätta om sitt verk i de två videorna här nedan. Textning på engelska finns.

Aquí abajo pueden ver dos vídeos en los que sale el arquitecto de esta obra tan magnífica. 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *