Sigtuna

Hallå mina vänner!

Jag var och föreläste på Luleå Pride för någon vecka sedan. Morgonplanet som jag skulle med på blev dock inställt, vilket ledde till att jag fick ta ett senare flyg på kvällen och min föreläsning blev omförlyttad till dagen därpå. Jag funderade på vad jag skulle göra nu när jag ändå befann mig på Arlanda och hade några timmar över som jag skulle slå ihjäl. Jag fick en briljant idé! Äntligen så skulle jag fara till Sigtuna. Jag hade börjat bli rädd för att min relation till Sigtuna började likna den jag har till den katalanska staden Lleida mer och mer. Lleida är en fantastiskt vacker stad som jag länge ville besöka under den tiden som jag bodde i Barcelona. Men vet ni vad, det blev aldrig av! Det finns få saker jag ångrar här i livet, men att jag aldrig åkte till Lleida är en av dem.
Lleida 4-ever in my <3! (Bilden är tagen ifrån Google images) 


Men min bedrift att lyckas ta mig till Sigtuna betyder att tidigare misslyckanden i livet inte automatiskt predicerar misslyckanden i framtiden! Våga och vinn!

Sigtuna grundades runt 980 och benämns som Sveriges första stad. På bilden ser ni Sveriges minsta rådhus.

Sveriges första gågata.

Man har gjort om en gammal telefonkisok till en bokkiosk. Briljant!

S:t Lars kyrkoruin | Sigtuna var en kristen stad enda sedan staden först grundades och och ett biskopssäte inrättades i staden i mitten av 1000-talet.

Den stereotypa bilden av den svenska idyllen.

Runt om i Sigtuna kan man finna runstenar.

Kuriosa för den vetgirige:  Runskriften innehöll endast 16 tecken. Tecknen svarade inte alls mot de ljud som fanns i språket, utan de flesta runor måste stod för flera ljud. Runan för “t” användes till exempel för både “t” och “d”, medan “u” förutom u, även kunde återge “o”, “y” och “ö”.

På klockbacken stå denna ståtliga klockstapel som i sin originalform byggdes på tidigt 1600-tal. Tyvärr totalförstördes klockstapeln i en brand natten till den 30 juni 2016 men har nu återuppförts enligt gamla ritningar.

S:t Olofs kyrka | Bygget av S:t Olofs kyrka påbörjades troligen under första hälften av 1100-talet. Resterna av den har varit föremål för flera mindre vetenskapliga utgrävningar under 2000-talet, då forskare har varit nyfikna på kyrkans märkliga arkitektur. Genom utgrävningarna har man funnit att den kyrka vi ser rester av idag vilar på en äldre byggnad – kanske den äldsta stenkyrkan i Sverige.

Mariakyrkan

Semesterfirare.

Sigtuna gjorde mig inte besviken. Åk dit du med, när tillfället ges.

À suivre…

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.