Resan till norr II

Hej igen mina vänner, 

Då fortsätter vi vår färd upp mot Svea rikes högsta berg!


Man kan välja att ta antingen den västra eller den östra leden för att bestiga Kebnekaise. Den vanligaste rutten är den västra leden. Den östra leden kräver en del klättring.


Jag lyssnade på olika podcasts medan jag traskade uppåt.

På toppen fanns det en toppstuga som de hade invigt året innan.

När jag kom fram till toppstugan var klockan runt 23.00. Jag var ganska trött och beslöt mig för att övernatta där istället för att gå natten igenom. 
Innan jag somnade lyssnade jag på en otäck podcast om en kvinna som blev kidnappad av sin granne. Jag tillhör inte den lättskrämda sorten, men denna ödsliga plats, med vinden som ven och den täta dimman gjorde att även jag blev lite uppskrämd. Särkilt rädd blev jag när jag kunde höra främmande röster i farstun, runt klockan 3 på natten…

Det var fredliga varelser som kom för att besöka mig i vargens timme och jag lyckades somna om efter att de hade avlägsnat sig från mitt tillfälliga boende. Dagen därpå besteg jag toppen. Som ni ser på bilden så var utsikten föga imponerande, men lika glad var jag för det!

Rocky nature.

Med trötta ben och ett par rejäla fotblåsor kom jag tillbaka till Kiruna.

Kiruna är en mysig liten stad med vacker arkitektur.

Kiruna kyrka har blivit utnämnd till Sveriges vackraste byggnad och är utformad lite som en kåta. Arkitekten Gustaf Wickman har bland annat inspirerats av norska stavkyrkor och nordisk mytologi.  

Kyrkan är medvetet sparsamt utsmyckad med kristna ornament. Wickmans idé varit att kyrkan skulle kunna vara en mötesplats för många olika typer av människor, oberoende av tro.

Här ser ni insidan på Kirunas gamla stadshus, som inom kort kommer att rivas. Det var omöjligt att flytta byggnaden. I mitten av augusti flyttar man in i de nya lokalerna, i stadens framtida centrum.

Jag besökte gruvan. Det var intressant att få se hur produktionskedjan såg ut och få en vidare förståelse för hur betydelsefull gruvnäringen varit för vårt avlånga land. Däremot så var det häpnadsväckande att LKAB, som är ett helstatligt företag, enkom kunde nämna sina framgångar. Mindre smickrande, smutsigare delar i företagets historia benämndes inte. Det är svagt.

Mysterious boy in a mine, in the north of Sweden.


Det tredje och avslutande kapitlet om resan till norr kommer inom kort.

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.