Moskva part 1.

Hejsan mina vänner, 

Nu var det längesedan som ni hörde från mig. Jag har haft det intensivt, (som vanligt) och ni läsare har blivit lidande, (som vanligt) vilket jag beklagar. Men nu så har jag en period som är något lugnare. Jag har börjat en kurs i mindfullness och forensisk psykologi. Sedan gnetar jag på med mina extrajobb. Så jag håller mig sysselsatt, men tempot är på en mer rimlig nivå. Det är jag glad för. 

Nu till dagens inlägg! Jag var i Moskva förra helgen! Det var en väldigt spännande och lyckad resa. Det började med att jag hade bokat en resa till Kiev i Ukraina. Kort därefter så tittade jag på kartan för att se lite vad som skulle kunna vara eventuella utflyktsmål i närområdet från Kiev. Moskva ligger visserligen inte i närområdet från Kiev, men det såg görbart ut avståndsmässigt utifrån kartan. Jag blev genast nyfiken att kolla upp ifall jag skulle kunna tänka om och istället ha Moskva som huvudfokus för min resa. Det resulterade i att jag bokade ett flyg från Kiev till Moskva med mellanlandning i Minsk (det går inga direktflyg från Kiev till Moskva i och med konflikten) och en bussresa tillbaka från Moskva till Kiev för att ta flyget hem därifrån. En aning omständlig resrutt alltså, men det var så värt det!

Inför resan så var jag även tvungen att skaffa ryskt visum, vilket gick relativt smärtfritt. Jag hade ju lite vanan inne i och med att jag ansökte för ryskt visum förra året när jag besökte Kaliningrad. Det enda bekymret jag hade var med vandrarhemmet som jag skulle bo på. I deras reklam när jag bokade boendet utlovade de att de skulle kunna vara behjälpliga med “visa support”. Man behöver nämligen en form av turist voucher för att kunna få visum. Men, det visade sig vara omöjligt att få hjälp med det av dem. Det var väldigt svårt att kommunicera med dem. Jag fick inte svar på mina mejl och när jag ringde så talade de endast ryska och lade på luren, nästan så fort som de hörde att jag talade engelska. Jag blev rosenrasande av detta otrevliga beteende. Till slut gav jag upp och löste det på annat sätt. 

Efter ett mycket tidigt flyg från Kiev med mellanlandning i Minsk, kom jag fram vid lunchtid till den ryska huvudstaden. På denna bild ser ni den berömda Bolsjojteatern som är Rysslands nationalscen för opera och balett.

Kuriosa – Bolsjoj betyder stor på ryska.
På denna bilden ser ni Leninmausoleet som ligger mitt på Röda torget i centrala Moskva. Här visar man upp Lenins balsamerade kropp för allmänheten.
Vasilijkatedralen
Kotelnicheskaya Embankment Building som byggdes under Stalins styre.
Kristus Frälsarens katedral är världens högsta ortodoxa katedral. Under sovjettiden förstördes katedralen för att sedan rekonstrueras efter kommunismens fall.
Jag var imponerad över stadens enorma tunnelbanesystem som verkade fungera väldigt väl.
Kreml
På vägen in till ett museum så stötte jag på två gulliga bögisar som jag började snacka med. Det resulterade i att vi gick runt på museet tillsammans. Här på bilden ser ni Grigoriy tillsammans med mig. Hans pojkvän, som håller i kameran heter Ilya. Utställningen handlade om olika ryska sagor. Det var superspännade att få höra Gregorij och Ilya berätta om alla dessa sagor innefattandes allehanda häxor, grodor, prinsar, prinsessor och sagoväsen.
Den gyllene fisken dyker upp i sagor då och då. När den dyker upp får man önska sig något.
Här ser ni också Ilya! Efter museibesöket så gick vi och åt tillsammans. Som ni alla vet, så har det rapporterats mycket (med rätta så klart) om inskränkningar i hbtq-personers liv i Ryssland både på lagstiftningsnivå och i form av en social utsatthet. Det var otroligt spännande att få höra från dem personligen kring vad de tänker om hur det är att leva som bögis i Ryssland. Min bild modifierades en aning. På vissa platser i centrala Moskva upplevde de att de faktiskt kan hålla hand till exempel och det finns en möjlighet för en del att kunna vara öppna om sin sexuella läggning socialt sett. Det förvånade mig. Innan jag skulle skriva detta inlägget ville jag dessutom verkligen försäkra mig om ifall det skulle vara okej att nämna det som de hade delgett mig och jag försäkrades om och om igen att det inte skulle vara några problem med att posta det här inlägget. Det går mycket emot det som jag trodde skulle vara möjligt utifrån min bild av Ryssland. Jag är otroligt glad över att jag stötte på Ilya och Grigoriy. De var så mysigt att hänga med dem och vi kommer att hålla kontakten framöver.
Fortsättning följer! Om 3 dagar kommer nästa inlägg om min vistelse i Moskva!

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.