Manizales

manizalesColombia är världens tredje största producent och exportör av kaffe. Vi i Sverige är ett utav de länderna som köper in mest kaffe ifrån landet. Jag for till en stad som heter Manizales som ligger mitt i den region där i princip all colombiansk kaffe produceras. Jag besökte en kaffeplantage som hette Hacienda Guayabal. Det tar runt 40-50 min att ta sig dit ifrån Manizales med buss.


Colombia es el tercer productor y exportador más grande de café en el mundo.  Suecia es uno de los países que más importan el café colombiano. Fui a una ciudad que se llama Manizales, que está en pleno epicentro de la región cafetera. Visité una de las haciendas de café, una que se llama Hacienda Guayabal. Tarda entre 40-50 minutos en llegar a la hacienda desde Manizales con autobús. 
manizales1Här ser du hur kaffet förädlas genom de olika processerna. Bönan tas ut ur frukten, bönan torkas, bönan rostas och till sist mals den.


Aquí puede ver los distintos procesos del café. Primero se saca la semilla de la cereza. Luego se seca la semilla y despúes la tuestan y la muelen. 
manizales2Vid mitt besök på kaffeplantagen så var inte väderguden på min sida. Vilket var synd för landskapet var otroligt vackert. Men tyvärr lyckades jag inte fånga detta på bild.


Hacía muy mal tiempo.
manizales5 manizales4Det är fascinerande och spännande hur avlägsna vi i västvärlden är från produktionen av många livsmedel som vi konsumerar dagligen. Jag måste vara ärlig att erkänna att jag inte hade en aning om att kaffeplantan bar på dessa vackra fina röda bär och att kaffebönan finns inuti den. Gjorde du det?
manizales3Jag fick plocka lite på egen hand.


Tuve el privilegio de probar recolectar algunas cerezas.  
manizales6Det jag verkligen tyckte om med just denna kaffeplantage var att hela produktionen var ekologisk. Inga kemiska bekämpningsmedel användes och allt i processen togs till vara. De bönorna som t.ex. har fått besök av skadedjur eller blivit brända i rostningsprocessn blev till billigt snabbkaffe. 


Me gustó que toda la producción sea ecológica. No se usan pesticidas químicas y utilizan todos los residuos de formas distintas. 
manizales7Manizales centrum.
manizales8 manizales9 manizales10Jag testade en “oblea” som består av två tunna, runda rån. I mitten läggs sedan valfri fyllning. Jag valde arequipe som liknar dulce de leche (typ kondenserad mjölk) fast mindre trögflytande. Sedan lade jag på nötter på det. Jag tyckte inte om det. Det var sötsliskigt och jag gillade inte rånet. 
manizales11 manizales12Ett monument till ära av kolonisatörerna som kom till Manizales och byggde upp staden. 

Monumento a los colonizadores que vinieron a estas tierras y construyeron la ciudad. 
manizales13 manizales14 manizales15

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *