Leon del 1

Ifrån Matagalpa for jag till León. De flesta backpackers som besöker León gör det för att utöva så kallad “volcano boarding”. Det innebär att en bestiger en vulkan vid namn Cerro negro (Svarta kullen) för att sedan åka kälke nerför vulkanen i full fart. Här nedan har ni en fin video som träffsäkert illusterar hur detta kan se ut i praktiken. 

leonLeón är en liten fin kolonial stad.

Hur många gånger har jag skrivit att jag varit i en liten kolonial stad i denna blogg undrar en del av er kanske då. Många gånger. Eftersom att väldigt många städer i Centralamerika är koloniala och liknar varandra väldigt mycket till utseendet. De har samma typ av arkitektur och har samma struktulla uppbyggnad. 

leon1Jag gick på Revolutionsmuseét och häpnade särskilt över USA:s inblandning i landets nutidshistoria, som är fruktansvärd. Även om det inte är förvånande att de har begått illdåd i även detta centralamerikanska land.  
leon2 volcanoboaring1Hela gänget med slädåkare samlad!
volcanoboaring2 volcanoboaring3 volcanoboaring4 volcanoboaring5Det tar bara runt 40 minuter upp till toppen. Men väl uppe är det väldigt blåsigt.volcanoboaring6 volcanoboaring7Cerro negro är en aktiv vulkan. När jag satte handen på gruset så var den glödhet.

Guiden berättade för mig att det är vulkanen föddes år 1850, vilket gör den till en av de allra yngsta vulkanerna som finns på jorden. Cerro negro har haft utbrott med jämna mellanrum alltsedan den bildades. Fortsätter den att ha utbrott med samma kontinuitet så kommer den inom ett par århundranden vara högre än alla de andra kringliggande vulkanerna. volcanoboaring8“Hej, hej! Här fläker jag ut min putande mage för allmän beskådning tillsammans med min bedårande guide.”


Jag valde att göra turen med Quetzaltrekkers. Jag kan varmt rekommendera dem. De flesta väljer dessvärre en annan arrangör som heter Big foot, som är den mest kända. Gör inte det! Båda alternativen kostar 30 dollar och erbjuder nästan exakt samma sak för de kulorna. Här nedan är skillnaderna dock, så som jag ser dem. 
Quetzaltrekkers

  • Ingår supergod vegansk lunch
  • Du får åka två gånger
  • Du stöjder en lokal välgörenhetsorganisation. Pengarna går till utsatta barn. 

Big foot

  • De har en hastighetsmätare och mäter din hastighet.
  • Du får en tröja.

volcanoboaring9Vi täckte oss med en overall, glasögon och valfritt tygstycke för munnen. 
volcanoboaring10 volcanoboaring11 volcanoboaring12Visst ser jag ut som en afrikansk ökenprins?
volcanoboaring13Jag har ingen aning om hur fort det gick nerför. Men fort som tusan gick det! De som åker som snabbast ligger på runt 80 km/h. Jag vet inte vad jag låg på. Tillräckligt snabbt i alla fall för att jag skulle rulla runt riktigt rejält och slå mig när jag trillade av i alla fall. “Volcano boarding” kan varmt rekommenderas för alla adrenalinjunkies som jag har i min läskrets här på bloggisen. 

Continuará…
À suivre…

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.