Granada

granada1På bussen mot Granada ifrån Managua så märkte jag att jag inte hittade mitt pengabälte. I det bältet hade jag både kontokort, pengar och framför allt mitt pass! Jag letade och letade överallt utan att finna den. Jag blev nervös som tusan och funderade på om jag hade blivit bestulen, tappat den på gatan eller glömt den på vandrarhemmet. Jag är vid det här laget ganska van vid att jag blir av med saker och försöker att lugnt fundera kring vad som skulle kunna vara det mest troliga scenariot. Jag insåg att bältet borde finnas på vandrarhemmet. Det fanns inget mer jag kunde göra och jag försökte tänka på hur mycket värre saker och ting skulle kunna ha varit. Om bältet nu fanns på vandrarhemmet så var det bara en timmes resa mellan de två städerna etc. När jag väl kommit fram till Granada så frågar jag och Sherry en man om vägen. “Har ni en karta?” – Jo då, det har jag i mobilen tänkte jag. Men även mobilen var borta. I mitt tankspridda tillstånd hade jag lyckats glömma den på bussen! Jag må säga att jag är van vid att bli av med saker. Men den här dagen tog priset. Jag skämdes som en hund och ville inte ens yppa ett ord om att jag blivit av med mobilen. Men jag var tvungen till att göra det till slut. Det blev till att ta en taxi runt till olika busstationer. Den giriga chauffören såg väl att en person i nöd som jag var benägen att betala utan att göra motstånd och den fulingen tog betalt tre gånger mer än vad han skulle. 

Jag ringde genast vandrarhemmet och de sa att de inte funnit någon plånbok. Min låga av hopp fanns fortfarande kvar men började att bli svagare. Dagen efter ringde jag igen, igen och igen. Men ingen plånbok. “VI letar allt vi kan, men vi har inte hittat något ännu”. – Jag trodde att hoppet var ute. Detta skulle innebära att jag skulle behöva vara tvungen att först göra en polisanmälan i Granada för mobilen, ytterligare en för pass, kort och pengar i huvudstaden. Sedan skulle jag vara tvungen att ta passfoton, söka om ett tillfälligt pass, ta mig norrut och övernatta i Honduras, för att sedan ta mig till Guatemala city för att skaffa ett normalt pass, övernatta i Honduras igen och sedan tillbaka till Granada. I Granada skulle jag behöva vänta på att min fader skulle ha skickat nya kontokort. Allt detta utan att mina pengar som jag hade i kontanter skulle ha tagit slut innan hela proceduren var klar. Jag var helt mentalt förberedd på allt det här trasselt. Jag hade talat med svenska konsulatet, danska konsultatet (fråga inte varför) och redan fixat passfoton. Jag hade till och med intalat mig själv att allt detta ju trots allt lade till erfarenhet på livskontot. Erfarenhet som jag faktiskt innerst inne hade kunnat vara utan. Men så händer det ofattbara! Jag ringer en femte och sista gång till vandrarhemmet innan jag ska ta bussen till Managua. De hade hittat bältet! Jag blev så lättad och glad. Jag tackade gud och sprang genom stan alldeles överlycklig. Jag for direkt för att hämta bältet och köpte samtidigt en ny telefon – så att jag nu skulle kunna låtsas som om att inget av allt detta någonsin hade hänt. En liten besk smak i munnen i slutet av denna historia är dock att pengar hade stulits ifrån bältet. Med allra största sannolikhet så var det receptionisten som hade stulit pengarna. Jag baserar denna misstänke på de uppgifterna som en kamrat gav till mig genom ett meddelande på facebook. Det var en kille jag träffat på vandrarhemmet. Han hade hittat bältet i köket, räknat alla pengar och kontrollerat innehållet innan han lämnade in det. 1000 córdobas saknades. 

Efter en väldigt dålig recension på TripAdvisor så kontaktade ägaren mig och erbjöd mig fritt boende och pengarna tillbaka. Han skulle även ändra om rutinerna och byta ut en del av personalen. Så det känns som att rättvisa ändå skipades till slut.
granadagranada2Jag hade sagt adjö till staden efter att bara passerat ett par timmar i den. “Hej då, vi ses om någon vecka igen” hade jag sagt. Jag var så glad över att jag fick komma tillbaka tidigare än så. 
granada3Hur var Granada? Tja, det var en liten kolonial stad. Mysig och vacker!
granada4Granada är en stad att bara strosa omkring i och tittat på de många vackra kyrkorna. 
granada5granada6granada7granada8granada9granada21

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.