Voces de Ecuador – Röster från Ecuador

Hej!

Från och med i dag så kommer det att finnas en reportageserie på min blogg som heter “Röster från…”. I dessa publikationer kommer ni att få höra vad personer tycker och tänker om den plats som de lever på. Jag hoppas att det kommer vara ett uppskattat inslag här på bloggen. Alla kommande publikationer från serien kommer att finnas under etiketten “Röster från…”.

Jag önskar dig en trevlig lässtund!

Lilia Urresta
Lilia Urresta


Vad är det bästa med Ecuador enligt dig?
– Folket och de typiska folkloriska traditionerna i vårt land.

Har du något exempel på någon särskild ecuatoiransk tradition?
– De traditionella danserna, maten och det hövliga och vänliga folket som är gästvänligt mot de personer som besöker oss.

Vad är det sämsta med Ecuador?
– Det finns många saker, men kanske så är det värsta att vissa personer blir marginaliserade i samhället.

Vilka personer blir marginaliserade i Ecuador?
– De mörkhyade och indianerna.

Finns det en särskild ecuatoriansk identitet?
– Att folket är väldigt gästvänliga mot andra personer som besöker landet.

Marco Torres
Marco Torres

Vad är det som ni anser är det bästa med Ecuador?
– I mitt fädernesland är allting bra. Det är väldigt vackert. Det finns mycket frisk luft och natur. Många vackra städer och all kultur är väldigt bra. 

Vilka är era favoritstäder?
– Quito, som jag känner till själv. Mina favoritstäder i öst är Puyo, Macas, Gualaquiza, Zamora, Loja, Cuenca, Guayaquil, Esmeraldas och Tulcán. 

Det finns alltså flertalet vackra städer?
– Ja, mycket vackra, allt är väldigt vackert här. En måste resa och tala med folk för att kunna lära känna nya platser. Det är väldigt bra. I västra delen av landet så kan en besöka Puyo, Tena, Lago Agrio, Coca och det finns stora floder. Allt är väldigt fint. Trevligt att träffas, jag är ecuatorian. 

Vad är det sämsta med Ecuador?
– Det sämsta? Nåväl, vi kan väl säga att en del personer är ohyfsade – de är inte förnuftiga. Men jag tror att det finns sådana personer överallt. – Personer som är anständiga och personer som inte är anständiga. Det finns personer som tycker om att vara vänliga och personer som inte är vänliga. Det finns människor av alla dess slag, även här. Men utöver det finns det stillhet, kunskap och ganska mycket kultur i många delar av landet. Bara när en talar om landsbygden, så finns det en brist på hövlighet och artighet.

Finns det något unikt och typiskt för Ecuador som inte existerar någon annanstans i världen?
–  Det finns vulkaner

Ja men det finns det ju på andra platser också.
Vulkaner, floder, träd, en stor variation av blommor. I öst är det väldigt fint. Det finns också fåglar och andra djur. Dock inte mycket så många stora, starka vilddjur, men de är imponerande och iögonfallande. När en kommer ut i naturen så blir en alldeles häpen och tänker vad vackert, vad fint allt är.

Det finns alltså en stor mångfald?
– En väldigt stor mångfald. Om ni kan åka till Galapagosöarna så är det väldigt vackert och turistigt. Det finns lite av varje. Det finns en stor mångfald av fiskar, pingviner, albatrosser och sälar. Det finns även många halvtama fåglar. De skräms inte av att se en människa. Det är härligt att besöka nya platser. 

Hälsa alla där borta!

Gabriel Velazco
Gabriel Velazco

Vad är det bästa med Ecuador?
– Trevligt att träffas. Jag anser att det bästa med Ecuador är den mångfald som finns. De olika kulturerna. Och en sak som jag har lagt märke till med Ecuador som urskiljer sig i jämförelse med andra länder är att vi är ganska toleranta mot olika typer av religionsutövning. Till exempel så hade de ett problem i Frankrike med terroristattentatet. Här ser man inte liknande fall, för vi är mer toleranta ur det hänseendet. 

Finns det många olika sorters religioner i Ecuador?
– Ja. Men den största religionen är katolicismen. De resterande religionerna är i minoritet. Men min kompis till exempel är buddist. 

Vad är det sämsta med Ecuador enligt er åsikt?
– Jag anser att det sämsta med Ecuador är utbildningen och på grund av det så har vi inte en bra organisering av landet. Om vi talar om det utifrån en politisk synvinkel, så är vi inte ett tillräckligt välorganiserat land, för att kunna bli ett land ifrån tredje världen  som kan gå framåt och utvecklas. Det är det dåliga med det här landet. 

Vad kan en göra på ett annat sätt?
– För att kunna förändra det här problemet måste vi se till så att ungdomarna kommer i arbete. Vi måste också vara kreativa och finna många olika modeller för att lösa ett problem. Vi kan inte vänta på att någon annan finner svaret åt oss, utan vi själva måste sätta igång att arbete för att lösa problemet.

Finns det något annat som är unikt och endast existerar här?
– Våra traditioner…

Finns det  kanske någon särsild dans eller helgdag?
– Ja, men det varierar mycket från region till region. Men om jag tänker på något särskilt som finns här, så är det att alla i  familjen äter tillsammans. På andra platser så är det inte så. Där är fadern upptagen och måste arbeta. Då äter han på restaurang medan resten av familjen äter hemma. Här tror jag inte att det riktigt ser ut så, många gånger. När det är lunch samlas alla i hemmet och äter tillsammans.

Är det så att familjen är väldigt viktig här?
Ja.  

Raquel Mantuano Garcia
Raquel Mantuano Garcia

Vad är det bästa med Ecuador?
– Mångfalden som finns, landskapet, turistattraktionerna som du kan besöka, medborgarna och alla deras olika sätt att vara på. 

Hur är ecuatorianerna?
– Glada, artiga och godhjärtade. Men så klart så går det att hitta ouppfostrade personer. Men den stora majoriteten är inte på det sättet. 

Vad är det sämsta med Ecuador?
– Det sämsta? Att vi inte klara av att utvecklas på samma sätt som andra länder. Landet fastnar “i en enda sak” och vi växer inte som land.

Varför tror du att det är så, att landet inte klarar av att gå framåt?
– Kanske beror det på de dåliga presidenterna som vi har haft och som styrt landet. 

Finns det något som är unikt för Ecuador?
– Ett uråldrigt språk som heter quichua, som är ett indianspråk.

Mónica Garcia Ayala
Mónica Garcia Ayala

Vad är det bästa med Ecuador?
– God afton. Först och främst vill jag säga att jag tycker om allt som rör Ecuador. Till exempel “El panecillo” (en kulle i centrala Quito, med vy över hela staden), där en kan få reda historien om jungfrun. Dessutom så kan en besök “Mitad del mundo” – Jordens mitt. Det är väldigt fint, ni måste åka dit. Där kan ni få information om våra förfäders historia. 

Vad är “La mitad del mundo”?
– Där visar de en hur världen ser ut och det finns ett planetarium där de visar stjärnor och planeter.

Här i Quito finns en vacker kyrka som heter “Basílica del voto nacional” och maten är väldigt god.

Vad för slags typisk mat ifrån Ecuador finns det?
– Jag tycker om “las tortillas”, “yahuarlocro” (en traditonell gryta på bland annt potatis, lever, lunga från lamm och blod från lamm) och hönssoppa.

Vad är det sämsta med Ecuador?
– Att det finns så mycket fattigdom. Att presidenten säger att  han ger oss vissa saker gratis. Men det är inte sant. För om någon befinner sig i en nödsituation. och går till sjukhuset så visar det sig att det inte är gratis och fastän att människor håller på att dö så gör de inget. Sedan så finns det mycket brottslighet.

Tror du att det finns en lösning för dessa problemen?
– Nej det tror jag inte, för det är så många problem.  Ännu värre är det för de personerna som mister sina arbeten. Många börjar då att begå brott. Det enda som vi kan göra, vi som har möjligheten, är att försöka fortsätta framåt och ge en liten slant när en kan, till de fattiga.

Finns det något speciellt som bara finns i Ecuador?
– Vi är vänliga och ödmjuka. Det finns en del som är otrevlig med, men det får de ju vara om de nu vill det. Men vi är alla väldigt trevliga.

Une réponse sur “Voces de Ecuador – Röster från Ecuador”

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *