Uppdatering – vegetarianism

Nu har det passerat lite mer än två månader sedan jag beslutade mig för att bli vegetarian. Ska en vara nogrann så menar jag ovo-lacto vegetarian. Det innebär att jag inte äter kött (fisk är också kött – det är ingen grönsak om du trodde det) men äter animaliska produkter så som t.ex. mjölk, ägg och honung. 

Det har faktiskt varit svårare att vara vegetarian än jag trodde. Jag tänkte att de flesta ställen borde ha åtminstonde ett alternativ som är vegetariskt. Men så är det inte och ibland så har jag inte hittat något att äta. Dessutom har jag befunnit mig/befinner mig i länder där folk inte ens förstår konceptet vegetarian. “Jaha, då men då gör vi en skinksmörgås till dig?”, “Inga problem, vi har kyckling också”  eller “Va, vad äter du då?” är vanligt förekommande reaktioner på mitt besked att jag inte äter kött. Jag informerar lite tröttsamt varje gång att både kyckling och skinka faktiskt är likdelar från ett djur det med.

Allt detta till trots så har jag inte tvekat över att fortsätta äta vegetariskt. (Bara ett fåtal gånger, när jag varit hungrig och trött, hehe) För det är något som har hänt uppe i hjärnkontoret som jag inte var förberedd på när jag blev vegetarian. Jag tänkte att nu kommer jag äta hälsosammare och det är allt. Men så har det inte varit. Jag har genom mitt beslut börjat ifrågasätta köttnormen. Varför äter vi kött egentligen över huvud taget när vi inte behöver det? Vad har vi människor för rätt att låta djur känna smärta och rädsla? – Djur är olika människor. Men det vi har gemensamt med djuren är att vi vill fortsätta leva, vi vill inte känna smärta och lidande och vi vill må bra. Människan tar sig rätten att stå över djurets vilja, en vilja djuret själv inte kan uttrycka i ord. Men som vi alla vet att den har. 

Jag har vetat innan jag blev vegetarian att både djurindustrin, ägg- och mjölkindustrin är hemska. Jag visste om att djur for illa. På ett rationellt plan visste jag om vad min konsumtion innebar för konsekvenser. Men den oväntade känslan som kommit till mig efter att jag slutade att äta kött är att jag nu har en emotionell förståelse för hur djuren har det. Om fler hade öppnat upp sina känslor så hade fler valt vegetariska och veganska alternativ tror jag. Men hur det ska gå till, det jag har inget bra svar på. 


9 anledningar till varför du borde bli vegetarian

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *