The museums of the capital

Hej och välkomna tillbaka till Stockholm,

Idag ska jag ta med er till två av Stochholms museer. Det ena museet som vi ska besöka är Nationalmuseum som nyligen slog upp sina portar efter att ha renoverat under ett par års tid. Det andra museet som vi ska besöka är Hallwylska museet. 


Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum

Här finns penisar bland annat.

Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 – Carl Larsson

Sankt Göran och draken

Studie från Nordlandet – Anna Boberg

Sommaren 1901 besökte Anna Boberg för första gången Lofoten. Fjällnaturen, norrskenet och midnattsolen gjorde ett stort intryck på henne. Anna återvände ett trettiotal gånger för att måla under olika ljusförhållanden. Målningarna från Nordnorge fick negativ kritik i Sverige, men väckte positiv uppmärksamhet utomlands.

Julkrubborna från Krakow har en lång historia. Seden att bygga julkrubbor fördes till Polen på 1200-talet av franciskanermunkar, men det var under tidigt 1700-tal som Krakows franciskanermunkar började ha teaterföreställningar med marionettdockor i sin julkrubba i kyrkan bland de orörliga heliga figurerna.

Under andra hälften av 1800-talet grundades det inom bygg- och murarmästarföreningen i Krakow ett nytt skrå – krubbtillverkare. De kom att utveckla och forma den idag välkända Krakowkrubban.


Bilden ovan är tagen på Hallwylska museet och texten är stulen ifrån http://hallwylskamuseet.se/. 


För lathetens skull så har jag även stulit en beskrivning av museet på deras hemsida. 

Det var supermysigt att traska omrking deras palats!

Det kändes väldigt hemtrevligt och mysigt med den dunkla belysningen.

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.