Resa genom Europa 2020 part. 3

En av resans höjdpunkter var den makalösa naturupplevelsen som Moravian Karst, ett stycke norr om Brno, bjöd på!

För att komma till Moravian Karst, tog man först ett tåg till orten Blansko. Därifrån tog man sedan en buss till Moravian Karst.
Ingången till Kateřinskás grotta.

Kateřinskás öde är ett mycket sorgsamt sådant. Enligt legenden om Kateřinská så tog hon över jobbet som fåraherde av sin far som började bli gammal och skruplig. En dag irrade hon till det och gick vilse. Det blåste upp till storm. Det lilla flickebarnet sökte skydd i de här grottan, där hon till slut somnade av utmattning. När hon vaknade var ett av fåren försvunnet. Hon hörde bjällran klinga från fåret djupt nere i grottan. Fåraktig som hon var, gick hon ner i grottan för att leta efter fåret. Hon hittade inte ut och dog i grottan. Fåret som hon hade letat efter, lyckades dock hitta ut. Nu är sagan slut.
Inne i Kateřinskás grotta hålls det konserter.
Ser ni häxan…?
 Propast Macocha som också kallas för Styvmoderns djup.

Enligt sägnen så bodde det en kvinna i en närliggande by som gifte sig med en bonde som var änkeman. Bonden hade en son från sitt förra förhållande. Bondens son tolererades av kvinnan, men dock endast fram till att kvinnan och bonden skaffade sig ett eget kärleksbarn. Vetandes om att hennes egna son inte skulle få ärva något alls, lurande hon sin styvson till avgrundens kant, där hon puttade honom över kanten! När hon insåg vad hon hade gjort kastade hon sig ner i djupet själv också. Överraskande nog, överlevde styvsonen och räddades sedan av sin far och andra bybor. Enligt en annan version så tog kvinnan inte livet av sig. Men när byborna fick reda på det brott som var begånget, kastade de ner henne djupet som straff.

Vad tror ni det var som verkligen hände? Tyck till nere i kommentarsfältet.

Här är jag på väg till Punkva grottorna som är det mest populära grottsystemet i området.
Det är svårt att beskriva hur pampig den här grottan var.
Genom en av grottans öppningar, som man har skapat, kan man tar sig ner till botten av Propast Macocha a.k.a Styvmoderns djup.
Det var en helt magisk naturupplevelse att blicka upp ifrån djupet, på all grönska.
Sedan åkte vi båt ut ur grottan! Det var smalt och trångt i gångarna.
Nu har vi lämnat skräcken, Moravian Karst och Brno! Vi har kommit till Prag!
Och nu lämnar vi Prag, direkt igen, för att ta oss ut till Kutná Hora och benhuset i Sedlec.
Benhuset i Sedlec – Nere i källaren på kapellet ossuariet som innehåller konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor. Efter bland annat digerdödens härjningar var det för trångt på kyrkogården trots att folk sedan länge begravts stående. Därav skapade man detta ossuariet.

Dessvärre har jag inga bilder inifrån ossuariet, då det var förbjudet att fotografera. Men gör en internetsökning så ser ni vilken speciell viloplats som det verkligen är.
Nu var vi tillbaka i Prag och resan fortsätter i nästa inlägg

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.