Utila del 1

Efter att jag varit i El Salvador åkte jag in igen till Honduras för att ta mig till andra sidan landet och ut på en av öarna. Jag for till en ö som är känd för sin backpackerkultur och sin dykning i världsklass. Jag ville dit enkom för dykningen då jag för tillfället befinner mig i ett farfarstadium och inte är särskilt sugen på att festa. 

Ni kan bara ana min förfäran när min bror Eric tipsade mig om den här videon…


If you come to Utila


Som tur var så fanns det en möjlighet till att undgå det som ni nyss fått bevittna i videon ovan och koncentrera sig på dykning. 
utilaTips:
När du kliver av båten i hamnen på Utila så kommer det att finnas respresentanter ifrån de olika dykcentren som vill övertyga dig om att du ska bo och dyka hos just dem. Många erbjuder då en gratis natts boende utan förpliktelser. Mitt tips är att tacka ja till detta erbjudande. Jag själv bodde första natten på ett ställe som heter “Mango’s in” som är anslutet till “Utila dive center”. De var väldigt “pushiga” och angelägna om att jag skulle välja att dyka och bo hos dem, detta i motprestation till att jag fått en natts gratis boende. Men de höll sitt ord och dagen efter så checkade jag ut för att leta reda på ett billigare dykcentrum med trevligare personal. 

När du jämför olika dykcenter, ha detta i åtanke:

Vad kostar kursen?
Är all utrustning inkluderad?
Inkluderar priset några extra dyk?
Är den obligatoriska revavgiften inkluderad i priset?
Om jag väljer att betala med kort, innebär det en extra avgift?

Hur många personer är det i varje grupp?
Hur många instruktörer finns med på varje dyk?
Var dyker ni? – Hur många gånger far ni till den norra delen av ön där många anser att den bästa dykningen finns?
Kan jag få se utrustningen?
Vad för slags båt använder ni? – Kan jag få se den?
Ingår det någon mat?
Har ni renat vatten att tillgå?

Hur många nätters boende är inkluderat i priset? 
Kan jag få se rummet?
Har ni Wifi?
Finns där ett kök?
Har ni kayaker? – Är de gratis att använda?


Om du går runt till de olika dykcentren och ställer dessa frågorna så får du en bra bild av vad som skiljer de åt. Ett riktigt dåligt val verkar det dock som att det är svårt att göra. Dykcentren erbjuder ungefär alla det samma, för samma pris och alla verkar hålla hög kvalité. Jag valde till slut “Alton’s dive center” efter att ha jämfört en rad olika alternativ och kan varmt rekommendera dom. 

utila1Vattnet var varmt och kristallklart. Dykningen var helt fantastiskt. – Utanför Utila hittar du världens näst största barriärrev. Jag minns särskilt en plats som vi dök på som var helt otroligt vacker. Vi kom till ett tvärbrant stup som vi simmade nerför. Framför oss hade vi då en enorm vägg av koraller, akvariefiskar och plantor. Svårt att förklara i ord…
utila lägg tilll på land 1 utila2 utila3Dykcentret.
utila9Utila är en gammal piratö där engelska, holländska och franska pirater härjat. I början av 1500-talet började spanjorerna kolonialisera öarna utanför Honduras, däribland Utila. Från 1550-1850 var ön från och till i brittiskt styre. Britterna ville vinna kriget om att vara den stora kolonialmakten i Karibien.

Engelska är väldigt utbrett talat på ön och det känns som att amerikansk och karibisk kultur har mer inflytande på den här ön än den latinamerikanska. 

utila14 Nedskräpning och den tunga trafiken var ett stort problem på ön, dessvärre.
utila13Jag träffade fågeln Eva-Britt som var riktigt duktig på att posera.
utila11 utila10 utila lägg till påland 2Denna härliga tjej satt jag och sjöng med en kväll när alla hade gått och lagt sig. 
utila16
Snart kommer ni att få se bilderna som jag tog under vattnet…

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *