Tallinn 2023

Hej mina barn.
För några veckor sedan åkte jag på hälsoresa till en av Östersjöns många pärlor: Tallinn.

Gamla staden i Tallinn var tidigare ett handelscentrum och tillhörde Hansan. Sedan slutet av 90-talet gamla staden uppsatt på Unescos världsarvslista.
Det var andra gången som jag besökte staden. Sist jag var där var runt 9 år sedan! Om ni vill läsa om den vistelsen kan ni göra det här: Tallinn 2014
Det var skönt att ta sig iväg lite ifrån vardagslunken hemma i Svea. Jag tog ledigt på fredagen också för att kunna passa på och få en långhelg.
Helgeandskyrkan som är från 1200-talet.
Trots att de gamla delarna av stan under årens lopp blivit utsatta för diverse angrepp, plundringar och annat hemskt, anses den vara en av de bäst bevarade gamla stadskärnorna i Europa. På bilden ser vi rådhusplatsen med världens äldsta apotek som är i fortsatt bruk (1422)
Helt plötsligt blev jag störd i min semesterlunk av en fasansfull skylt som skrämde mig något oerhört!!
Mmm… suga tutte.
Tallinn serving beautiful modern art
På det här gamla risiga stället spenderade jag natten! Obs, det var inte lika risigt invärtes som man skulle kunna tro.
Sankt Olavs kyrka. Vid en viss tidpunkt sägs det att detta ska ha varit världens högsta byggnad.
Linnahall uppfördes när Estland ockuperat av Sovjetunionen inför de Olympiska Sommarspelen 1980.
Linnahall fungerade som ishall fram till 2009 och som konsertlokal fram till 2010. För några år sedan beslutade man sig för att man skulle göra om lokalerna till ett opera- och konserthus. Det såg inte riktigt ut som att de hade kommit igång med det arbetet när jag var där dock…
Tallink är ett varumärke att lita på! Det vet ju alla. Så när jag fick reda på att de har ett spa, var jag tvungen att bege mig dit.
På badet hade de bland annat penis och många olika former av badstugor. Dock inget smaksatt vatten.
Tallinn by night
Utanför ryska ambassaden hade det satts upp plakat som en protest mot kriget.
Jag tog mig till ett kul litet museum där de visade upp olika böcker som i olika utsträckning har blivit censurerade eller förbjudna. Som den här snaskiga boken till exempel som inte fick ges ut i Storbritannien.
“Om arternas uppkomst” har alltid varit kontroversiell och förbjudits lite här och där. Andra böcker som fanns på display var Black Beauty som varit förbjuden i Sydafrika och Mein Kampf som varit förbjuden i Deutschland.
En stärkande fika hann jag med.
Jag gick på guidad vandring genom staden tillsammans med denna man, som visste hur man berättar en bra historia. Han berättade bland annat om hur stadens gamla namn Reval kom till. Den historien handlade om en kung som stötte på en ren som fall ner för ett stup. Då tänkte kungen ” detta måste vara ett tecken! Jag ska döpa staden till Renfall! Men vänta nu. Reval låter snitsigare. Det får det bli”. Ungefär så lät den historien.
Street art.
Åh julen är här nu! 🎶 I hop you have fun! 🎵
Jag tog mig till denna bastu som heter Kalma Saun och som är en av landets äldsta vedeldade badstugor. Det var Julle som hade funnit information om bastun på Google Internet för att sedan tipsa mig. Besöket var en succé! Det var en riktig autentisk upplevelse med en sovjetisk touch.
Jag var sugen på att ta mig ut i naturen under min vistelse i landet och beslutade mig för att ta mig till Lahemaa nationalpark. När jag frågade om råd om hur man tar sig till nationalparken på Tallinns turistinformation tyckte dem inte att det var en god ide att fara dit när det hade snöat så mycket. Jag blev varnad och åter varnad, ombedd att tänka om. “Ge mig min info och håll snattran!” tänkte jag. Men jag sa det inte. Och det var ändå ett styrkebesked från min sida!💪
Jag ångrar inte mitt beslut. Det var härligt att ta sig bort ifrån stål och betong, för att njuta av det som Moder Jord har skapat!
Detta område heter Viru raba och är ett våtmarksområde. Sök på Google Internet om ni vill se hur stället ser ut sommartid.
Väl tillbaka i Tallinn besökter jag ett museum som handlade om stadsdelen Kalamaja och alla som bor där. Kalamaja var tidigare ett område fiskarna bodde, men som på 1900-talet blev ett industriområde med arbetarbostäder, till att numera vara ett hipsterområde. Livsstilen här ska tydligen påminna lite om den på Söder i Stockholm.
I Estland hade man tydligen också semlor. Fast med sylt! Yuck!

Tack för denna gången mina vänner! Vi ses inom en snar framtid! BYE!

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *