Sant Jordi

Hej alla kära bloggläsare! – Todo los lectores españoles – Ho sento, me da pereza hoy escribir en castellano.
Den 23:e april var det Sant Jordi och det har ju inte jag skrivit om! Sant Jordi är en populär katalansk högtid. Det är min absoluta favorit bland de katalanska och spanska högtider som jag upplevt.
Vad firar man och varför?

Bra fråga. Det ska jag svara på. Först en fritt tolkad kortversion på historien om Sant Jordi (svenskt namn är Sankt Göran)
Det fanns en liten stad som låg bredvid ett stort högt berg där en drake bodde.
En dag så kom draken ner för berget och började sluka en massa människor! Folk blev skärrade och rädda efter denna mardömshändelse! Folket i staden beslutade sig för att var dag offra en människa för att hålla draken i schack. Man uppförde ett väldigt rättvist system. Man lade namnet på alla i staden i en stor glasskål. Sedan hade man lotteriverksamhet var dag. Blev man utvald var man helt enkelt tvungen att “ta en för laget” och gå till slakt.
En dag så blev emellertid prinsessans namn draget! “Usch och fy och fasa!” skrek kungen. Kungen vägrade att gå med på att hans dotter skulle gå till slakt men han kunde inget göra.
Prinsessan började långsamt gå upp för berget och in i grottan där draken satt och väntade på dagens mål.
Just när draken skulle sätta klorna i henne så kommer Jordi på sin häst med sin lans! Han dräper besten och blod börjar rinner ifrån drakens väldiga kropp. Just där blodet hade runnit växer sedan röda rosor upp.
Prinsessan och Jordi blir genast förälskade, gifter några dagar senare och skaffar barn och lever lyckliga i alla sina dagar.
Vad lär vi oss av denna saga då?

Denna dag så säljer man rosor runt om på gator och torg. Traditionellt sett så ges rosen av en dräng till en piga.
Varför ser jag en massa böcker på alla bilderna då?
För att denna dag är även den internationella bokdagen. Den tas på allvar i Katalonien förstår du. Traditionellt sett så ges boken av en piga till en dräng.
“Glad Sant Jordi” på katalanska
Dessa rosor vissnar ju aldrig! Gud så praktiskt!
“Thihihi” – säger snuttan.
“Den spanska staten skadar allvarligt de katalanska ländernas hälsa” – på katalanska. Lite fyndigt sätt att få ut sitt budskap tyckte jag.
Jag och draken!
Ofantligt mycket människor rör sig i staden denna dag!
En piga och två drängar funderar på vilken bok de ska köpa. De tänker “Hmm, antingen denna, eller kanske denna?”
Ett grymt bra initiativ! Man köper inte böckerna med pengar utan genom att genomföra olika uppdrag som står på första sidan utav boken. Det kan vara t.ex. “Börja skriv en bok” eller “Ring till din mamma och säg att du älskar henne”. I princip vad som helst. “Dealen” är att du uppfyller kravet för att kunna få köpa boken.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.