Panamá del 2 – kanalen

Den stora behållningen med Panama var nog att få se kanalen.  Jag är inget fan av ingenjörskonst. Men jag må säga att kanalen var imponerande.


Här kommer lite korta fakta om kanalen för den som inte riktigt har koll. 

  • Kanalen går rakt igenom landet och förbinder Atlanten i öster med Stilla Havet i väster. 80 km lång är den.
  • Tanken på en kanal i Panama hade funnits sedan 1500-talet. Men det var först 1880 som ett första försök gjordes utav fransmännen. Deras försök misslyckades dock och arbetet avslutades av amerikanarna år 1914.
  • Fartygsrutten mellan t.ex. San Francisco och New York 22 500 km till 9 500 km eftersom att man nu slapp runda Kap Horn. 
  • Kanalen var i amerikanarnas händer fram till 1999 då ansvaret för kanalen överlämnades till Panama. 
  • Kanalen är sedan öppningen en nyckelkanal för internationell sjöfart. Världen över så byggs skepp med måtten för att kunna passera kanalen i åtanke. 

pan11När jag började närma sig kanalen såg det ut som att båten flöt på torra land eftersom att jag inte kunde se kanalen.
pan12Eventuellt kommer de på ditt vandrarhem eller hotell att säga att det enda sättet att se kanalen är genom att köpa transport av dem, alternativt ta en taxi. Det är en lögn.

Så här tar du dig till Miraflores locks – den vanligaste platsen för att se kanalen:

  1. Ta dig först till Albrook station. Fråga folk på gatan var någonstans du kan ta en buss dit. Säg: “Disculpe. ¿Sabe dónde está la parada para el bus que va para Albrook?
  2. En måste ha ett kort för att kunna gå på bussarna. Jag tror det kostar 2 dollar. Bättre än att slösa de pengarna är att be en medpassagerare blippa sitt kort och ge den sedan pengarna för resan.
  3. När du kommit fram till Albrook går du igenom hela köpcentrumet tills du kommit fram till mathallen. Längst ner till höger finner du en Burger King. Där finns även en utgång till busshållplatsen som du ska till. Be åter igen någon att blippa kortet för dig och gå igenom spärrarna. 
  4. Be någon säga till när du ska hoppa av. När du hoppat av så går du ungefär 600 m norrut mot kanalens ingång. Sedan måste du gå runt 600 meter till för att komma till besökscentret.  

kanalFartygen som passerade var enorma. 
kanal1Besökscentret är öppet mellan 9-17 och kostar 15 dollar(!) för en vuxen turist. Är du student kostar det 10 dollar. I priset ingår även inträde till ett museum om kanalen och en filmvisning.  
kanal2kanal3kanalen sista


Videon illusterar hur stora en del fartyg var. 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *