Island – Gyllene cirkeln och Guðrúnarlaug

Hej igen mina vänner,

Som bilden här ovan illustrerar har vi kommit till del två i serien av reseinlägg ifrån resan till Island. Önskar ni att se alla inlägg ifrån Island samlade är det bara att klicka på taggen Island som ni ser till höger under kategorin Populära taggar.

Efter att vi hade firat ett fantastiskt Pride tillsammans vaknade vi upp på söndagen, redo för att påbörja vår bilfärd norrut. Föga anade vi den morgonen att ett antal missöden skulle sätta vår vänskap på påtagligt prov.

Det började med att jag ringde till biluthyrningsfirman och bad om ursäkt för att jag skulle komma lite sent till den avtalade tiden för upphämtning av bilen. Svetten började rinna till och forsla ut ur mina porer när de sa att de inte kunna hitta min bokning. Hela bokning var redan betald i förväg. Efter att jag gett dem ytterligare uppgifter hittade de till slut min bokning. “You should have picked up the car one week ago”. I sådana här tillfällen blir jag ganska så lösningsorienterad och bad honom genast om förslag till lösning och frågade om de hade några andra bilar som var outhyrda. Det hade de inte. Det såg mörkt ut. Jag höll att allvarstungt möte med Lina och Moa och förklarade situationen. Efter ett par timmars försök att hitta en annan bilfirma som kunde hyra ut en bil till oss var vi alla lite molokna. Till sist gav de påtryckningarna som jag hade utövat resultat. Uthyrningsfirman där jag ursprungligen hade bokat en bil insåg till slut att de skulle få lite mer arbetsro om de “löste kunden” så att säga. Nu kan man ju tro att allt var frid och fröjd och att mitt klantiga “lapsusbeteende” skulle ha upphört där. Icke sa Nicke! Precis när jag var i färd med att fara till bilfirman hittade jag inte mitt körkort… Moa röt till. Nu var måttet rågat även för en annars så tålmodig dam som henne. Jag överraskades å det grövsta  av Linas tillsynes outömliga reservoar av tålamod och förståelse. Men även den reservoaren skulle sina, vid ett senare tillfälle utav resan. Men mer om det i ett senare inlägg. Lina hade med sig sitt körkort och vi kunde till slut efter mycket om och men, att komma iväg.


Innan vi for norrut mot Västfjordrarna ville vi ta oss en tur runt den så kallade gyllene cirkeln, en traditionell turistrutt som innefattar nationalparken Þingvellir, Geysir och Gullfoss.  Här ovan ser ni en bild ifrån Þingvellir som var vårt första stopp.

Falleg stelpa

Här hölls Islands första riksmöte. Efter självständigheten firade man på den här historiska platsen. Stora delar av bröderna Lejonhjärta spelades in här. Þingvellir ligger precis där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts.

Geysir – Här stod vi och väntade hur länge som helst för att lyckas få denna nedrans geysirn att fastna på rörlig bild. 
Till följd av mitt misslyckande bifogar jag här istället videon som jag tog 2016-18 jan Kl: 14.03. 

Gullfoss – Det var mäktigt att få se denna urkraft under sommartid. Upplevelsen skiljde sig åt i jämförelse med sist jag var där, under vintertid.
Då såg det ut så här.

Efter att vi besökt Gullfoss begav vi oss norrut.

Vi stannade till vid vår allra första varma källa. – Guðrúnarlaug
Den här varma källan är omnämnd i Laxdæla, en av Islands mest kända sagor och det verkar som att den användes ganska så frekvent på den gamla goda tiden. 
Underbara Lina hade kört långväga för att hämta det trangiakök som ni ser på bilden. Det var en ynnest att kunna tillaga varm mat varhelst vi stannade till.

Vacker flicka.

Lovely girl is contemplating. She is thinking about the meaning of life.

Jag lämnar er för denna gången, med detta märkliga väsen gjort av sten. 

Continuará… | To be continued… | Fortsättning följer…

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *