Island – Del 1

på väg till reykjavikJag spontanbokade en liten resa till Island i början av januari. Den sjuttonde begav det sig. Resan skulle jag ranka som en av de absolut bästa som jag har gjort. Jag hade det verkligen otroligt fint under mina få dagar på ön.


Här är några av de faktorerna som gjorde att jag tyckte om Island så mycket:

* Islänningarna var otroligt vänliga. De var tillmötesgående och nyfikna på besökare. De var vackra och många utav männen hade välansade skägg. Klädstilen är charmig. De hade så snygga vinterkläder. I Sverige känns det som att folk bara klär sig för att hålla sig varm på vintern. På Island klär de sig både snyggt och varmt. Mentalt sätt så skulle jag vilja säga att de liknar andra nordbor. De har ett välutvecklat samhälle och är långt framme vad gälle HBTQ-rättigheter och jämställdhet. Ett land att se upp till.

* Det karga och hårda landskapet som är så otroligt vackert.

* En fin pojke som jag träffade och som jag kommer att bära med mig som ett minne en lång tid framöver.

* Badkulturen. Jag älskar ju allt som heter termalbad och vinterbad. På Island är det en stor del av deras kultur.    

* Att kunna få lära mig lite isländska och prata nordiska tillsammans med isländarna.

1

Hallgrímskirkja2 3Hallgrímskirkja

5ettHarpa – Reykjaviks konserthus. 

trefyraJag gjorde en walking tour på två timmar runt lilla Reykjavik. – Rökarnas vik. 

femKuriosa:
* Reykjavik är världens nordligaste och Europas västligaste belägna huvudstad.
* Runt 200 000 människor bor i huvudstadsområdet vilket är 2/3 av hela landets befolkning. 
* De flesta husen i staden värms upp av geotermisk energi. 

sexåttaJag träffade en flicka ifrån Hong Kong som jag hyrde en bil tillsammans med. Vi åkte den klassiska turistrutten “Den gyllene cirkeln” som innefattar de största turistattraktionerna på Island. 

nioVi for tidigt och såg solen sakta stiga upp. 

tio1112Þingvellir nationalpark. Här hölls Islands första riksmöte. Efter självständigheten firade man på den här historiska platsen. Stora delar av bröderna Lejonhjärta spelades in här! Þingvellir ligger precis där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts!

1314151Islandshästarna var så otroligt vackra! Nyfikna som få var de också. Så fort vi närmade oss dom kom de fram till oss för att hälsa.

256Jag åt en utsökt tomatsoppa på en självproducerande gård. 

891011Geysir – El gran geysir

2

3Gullfoss var nog det vackraste på hela dagen. Att få se detta mäktiga, frusna vattenfalls dån var en av de finaste naturupplevelser som jag har haft.

123Jag och Joey började letade sedan efter en “dold” varm källa. Vi passerade förbi den här lilla frusna sjön när vi hade åkt lite vilse. 

4

När hon hade satt sig på taket, när den här bilden tiogs, så trycktes det ner och det blev en buckla. Ingen fara skedd dock! Vi tryckte bara upp taket ifrån insidan av bilen igen. 


Joey var en så härlig flicka att ha med sig på tur! Dock skulle det visa sig lite längre fram att hon skulle vara en gnällig flicka vid minsta fysiska ansträgning. Vi skulle gå till ett termalbad som låg runt 30 minuter ifrån Reykjaviks centrum. Hon gnällde non-stop och gick i snigeltakt. Förutom det lilla missödet så var hon ett fantastiskt resesällskap. Vi vara båda så glada över att få ha privilegiet att få se så mycket vackert. 

5Till sist kom vi fram! Ifrån den här varma källan så såg vi solnedgången… Så fint.


Del 2 kommer snart!  Ha en fin dag! 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.