Bydgoszcz & Gdańsk

Hej mina vänner, 

För två helger sedan var jag i Polen på nytt. Det var min elfte resa till landet, den tredje bara i år. “Blir han aldrig trött på Polen?” undrar ni. Svaret är ja på den frågan.  Nu kommer det dröja tills att jag åker tillbaka till Polen. Mer om detta i slutet av inlägget…

För denna turen hade jag staden Bydgoszcz som huvuddestination. Men innan jag hade anlänt till Bydgoszcz råkade jag hamna på villovägar. Av förklarliga skäl så var jag dödens trött när jag anlände till Gdańsks flygplats. Jag hade varit tvungen att gå upp i mitt i natten, vid tretiden för att hinna med morgonflyget. Dessa omständigheter kan förklara att min kognitiva förmåga inte var på topp. Jag lyckades hoppa på fel tåg från flygplatsen. Väl på tåget, somnade jag nästan omedelbart och hamnade i grannstaden Gdynia istället för Gdańsk, där det var tänkt att jag skulle ha bytat tåg. Medan jag väntade på nästa tåg som skulle ta mig tillbaka mot Gdańsk lyckades jag få kontakt med en man som jag spenderade runt en timmes tid med. Det var ett spännande möte med en lynnig polack som det var svårt att kommunicera med. Jag låg i hans soffa, i vad man kan tänka sig är stereotypen på en gammal öststatslägenhet av cement i ett höghusblock. Där låg jag och reflekterade över hur märkligt livet kan vara medan solens starka strålar lyste upp hela rummet i ett gult skimmer, från en klarblå himmel. Den stunden var nog hela resans stora behållning. Den polska mannen bedyrade mig om att jag skulle komma ihåg mötet med honom, denna starten på resan. Det hade han rätt i. Detaljer utelämnar jag. 


Bydgoszcz 

Bydgoszcz by night

Opera Nova

Jag besökte ett museum om smuts och tvål. Eller jag besökte rättare sagt deras museumshop eftersom att de hade så få engelska rundvisningar. Jag orkade inte vänta på den nästkommande turen.
Detta är frukten av mitt besök.

Jag tog en taxi ut till en avlägsen plats mitt i ute skogen, som låg så långt ifrån civilisationen att till och med kommunikationen till taxichaufförens kortläsare inte fungerade! Efter 15 minuters försök lyckades läsaren att få kontakt till slut. 


Under andra världskriget så öppnade den tyska industrijätten DAG Fabrik Bromberg, upp en fabrik på denna platsen, utanför Bydgoszcz. DAG Fabrik Bromberg är ett företag med tydliga svenska kopplingar. Alfred Nobel var nämligen den personen som grundade företaget, många decennier tidigare.  I största hemlighet producerade Nobels gamla företag ammunition och krut med hjälp av tvångsarbetare för det tredje rikets räkning. 

Efter andra världskrigets slut förstördes delar av fabriken och lämnades  övergiven. Ett par lokala militärentusiaster propagerade för att platsen skulle skyddas och tas tillvara på. År 2011 öppnades sedan museet upp för allmänheten. 

Dessvärre så är all information (i alla fall vid mitt besök) på polska. Så det gäller att läsa på innan man kommer dit. Efter att ha läst detta inlägget så har ni ju lite förkunskaper med i alla fall, om ni skulle vilja besöka platsen.

Jag tog mig till Gdańsk där jag hade bokat mina sista nätter innan avfärd hemåt igen.

Detta var nog mitt fjärde besök till Gdańsk. Jag känner inte ett starkt behov av att besöka staden en femte gång. Men jag vidhåller min åsikt om att det är en av Polens absolut vackraste städer.

Jag gjorde en dagstur till en annan Hansastad, en som jag varit i tidigare; Elbląg

Staden grundades av den Tyska orden på 1200-talet.

Denna kanal är listad som ett av Polens sju underverk.

Jag samlade krafter genom att äta en stärkande soppa och ett uppiggande japanskt te.

Glas | Tegel | Gräs | Lyktstolpe

Väl tillbaka i Gdańsk ägnade jag lite tid att strosa omkring i staden. 

På denna gatan strosade jag.

Här strosade jag också. 

Jag var lite seg på morgonen när jag skulle ta flyget hem till Svea, vilket resulterade i att jag var tvungen att ta en taxi. Taxichauffören var en riktg utsugare som ville tvinga mig att betala ett ockerpris för färden! Han menade på att hans taxi var en så kallad “gold taxi” och att man fick betala därefter. Jag brydde mig inte ett jota om det. Jag var sur, bitsk och tvär. Han ville ringa någon per telefon som skulle kunna förklara på engelska varför det var dyrare än normalt. Jag vägrade att ta telefonen. Jag tyckte att vi förstod varandra mycket väl och det var tydligt att vi var oense. Detta bittra slutet på min färd till Polen lämnade en bitter eftersmak i munnen. Detta kommer dröja innan jag återvänder. Allt på grund av denna girigbuk till taxichaufför!


Ha en fin helg kära vänner!

À suivre… | Continuará…

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *