Besseggen

Jag håller på att bli besatt av det här landets natur. 

Jag har aldrig varit en särpräglad naturälskare. Men nu när jag har förstått att en kan kombinera storslagen med natur med en fysisk utmaning så har jag blivit som besatt. Jag har en sådant stort sug att gå på fler turer. Jag vill bara ha mer. Jag är det som en kan kalla för “ha-galen”. Just nu sitter jag och tittar på nya framtida potentiella turer. Men innan jag planerar för en ny tur, så ska jag och ni titta tillbaka på den som jag nyligen till Besseggen.  En kär vän vid namn Manel är på besök ifrån Spanien. Att besöka Norge utan att se dess pampiga natur vore en skymf. Så tillsammans tog vi turen upp mot Jotunheimsparken och Besseggen. 

Innan ni ska få se bilderna ifrån turen lämnar jag över ordet till Manel som har skrivit några rader om sin upplevelse utav vår utflykt. 


El trayecto a pie por estos parajes noruegas para un neófito de la alta montaña resulta verdaderamente sorprendente. Imágenes vistas, o entrevistas, alguna vez por televisión, o en un folleto publicitario, cobran una nueva vida ante tus ojos. Se produce con toda seguridad un cambio en la idea que de este paisaje se tenía con anterioridad. La experiencia vivida al recorrer este trayecto a pie abre una nueva perspectiva en la mirada, difícil de olvidar e imposible de sospechar antes a su vis(i)ta. Casi nunca antes de esta experiencia hubiera podido uno imaginar tener ante la vista tal cantidad de  imágenes, a cuál más sorprendente y deslumbrante. Inabarcable paisaje, casi inefable.


1På väg till Jotunheimen stannade vi till då och då för att beskåda landskapet. När vi hade kommit fram till det som kallas för Gjendesheim satte vi upp vårt tält och gjorde oss redo för natten. Det var ganska kallt och blåsigt, men vi lyckades ändå få ett par timmar sömn. 
2Dagen därpå tog vi Gjendebåten bort till Memurubu. Därifrån påbörjade vi vår strapats. 
3 4 5Turen tar omkring 5-7 timmar att gå och är ca 13 km lång. Den högsta punkten, när du har nått toppen, är på 1743 meter över havet.
6 7 8 9 10 11 12När vi började närma oss toppen åt jag min medhavda matsäck som Moa gjort åt mig!
13Den sista biten upp till toppen var ganska brant och den roligaste delen på turen att gå. Det tyckte inte Manel som har höjdskräck…
14 15Gjende och Bessvatnet ifrån toppen.
16 17Det är så otroligt avslappnande att bara låta benen gå samtidigt som ögonen får vila genom att beskåda den vackra naturen.
18

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.