Åter på Island del 3

Hej mina kära vänner,

Jag har laddat ner en provversion av Photoshop och sitter och pysslar med det, vilket är superkul. I princip alla bilder som jag publicerat här på bloggen är oredigerade. Vi får se om jag får för mig att köpa betalversionen och fortsätter pyssla. 

Jag hoppas att ni tycker om den nya sidfoten som dessutom är tablet- och mobilanpassad. Jag är nyklippt och glittret är på. Denna helgen så startar nämligen Pride här i Oslo (som temporärt bytt namn till Oslove.)


Nu tar vi oss tillbaka till Island.
Nu befinner vi oss vid Seljalandsfoss. Kuriosa: Seljalandsfoss var en så kallad “waypoint” i den sjätte säsongen av den populära reality showen “The Amazing Race.” Vattenfallet kan även skymtas i Justin Biebers musikvideo till låten “I’ll show you”.

Här ovan ser ni Eyjafjallajökull (direktöversatt till svenska: ‘öfjälljökeln’). Låter det svåruttalade namnet bekant? Det är en glaciär som ligger ovanpå en vulkan som betecknas med samma namn. Eyjafjallajökull blev vida känt i mars, 2010 när vulkanen hade flera utbrott. Rökutvecklingen från utbrotten spred vulkanisk aska över stora delar av Europa, vilket resulterade i ett stort antal inställda flyg.


Klicka på ljudsymbolen i vänstra hörnet, på bilden ovan för att höra hur glaciären och vulkanens namn egentligen skall uttalas. Ett riktigt härligt resesällskap!

Det finns uppemot 200 grottor byggda av människor runt om på den södra delen av Island. Huvudgrottan vid namn Rútshellir är minst 20 meter lång och användes som lada för att förvara hö. Den mindre grottan vid namn Stúkan är 8 meter längre och användes troligen som en smedja. Skógafoss – Enligt legenden så gömde den första bosättaren i området, Þrasi Þórólfsson, en skatt i en grotta bakom vattenfallet. Några år senare fann ett par lokalbor kistan och försökte att få tag på den. Men de misslyckades. Kanske så vilar där en skatt där bakom vattenfallet än i dag?Ett brudpar på Reynisfjara Vík Reynisfjara strand

Sälskinnet i Reynisfjara.

Berättelsen om sälskinnet är en av de mest välkända folksagorna som kommer ifrån Mýrdalur. Historien är baserad på tron att sälar har utvecklats genom människan och att de en gång per år kommer upp på land för att kasta av sig sina sälskinn för att sedan dansa och sjunga natten igenom.

“En dag så passerade en man från Mýrdalur, Hálsanefsshellir i Reynisfjara, tidigt en morgon, när han hörde ljud av festligheter och dans som kom från grottan. Utanför låg många sälskinn. Han plockade upp ett av skinnen och tog med sig det hem och låste in det i en kista. Några dagar senare så återvände han till grottans öppning. Där fann han en ung och vacker kvinna.
Hon var naken och grät desperat. Detta visade sig vara den säl, var skinn som han hade tagit. Han gav henne kläder, tröstade henne och tog med sig henne hem till honom. Hon kom väl överens med honom, men inte med någon annan.
Ofta satt hon ensam och tittade ut över havet. Allt eftersom att tiden gick beslöt sig mannen för att gifta sig med henne. Deras förbund var harmoniskt och resulterade i 7 barn. Mannen fortsatta hålla sälskinnet inlåst i sin kista och tog med sig nyckeln “vartän” han reste. Senare, när många år hade passerat, glömde han nyckeln hemma när han rodde ut i havet. Når han kom tillbaka hem så var kistan öppen och både kvinnan och skinnet var spårlöst förvunna. Hon hade tagit nyckeln, öppnat kistan av ren nyfikenhet och funnit
hennes skinn där. Hon kunde inte motstå frestelsen, så hon sade farväl till sina barn, satte på sig skinnet och dök ner i djupet. Men innan hon gjorde det så sägs det att hon yttrade följande ord:

  • Ack och ve! Jag har sju barn i havet och sju på land. 

Det sägs att mannen blev helt förtvivlad över det som hade inträffat. Senare, när han for ut på sjön för att fiska, simmade där ofta en säl runt hans båt med vad som såg ut som tårar i ögonen. Alltsedan dess hade mannen god fiskelycka och många rikedomar väntade honom. När deras barn promenerade längs med stranden dök det upp ofta upp en säl som simmade nära och som kastade upp färgrika fiskar och vackra snäckor till dem. deras mor kom aldrig att återvända till land.”

Berättelsen är ifrån Íslenzkar þjóðsögur og ævintýri av Jón Árnason.Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.