Åter på Island del 2

Dags att bege sig ut i naturen – Södra Island

Efter en magisk natt med fint sällskap vaknade jag upp mycket senare än förväntat. Min initiala plan var att ragga upp folk på vandrarhemmet som skulle kunna tänka sig att följa med mig på bilutflykt (som således skulle kunna
dela på kostnaderna för hyra och bensin med mig). Men det hann jag inte, då jag var fullt upptagen med att socialisera med lokalbefolkningen den aftonen.


Jag fick två följeslagare

Jag for till biluthyrningsstället för att hyra en bil. Bredvid mig stod där en pojke som ställde frågor angående uthyrningskostnaderna. Han var märkbart intresserad av att hyra en bil, men beslutade sig ändå för att avvakta. Jag fyllde i alla nödvändiga uppgifter, uppvisade mitt körkort och sedan gick vi ut för att
inspektera bilen för befintliga skador. Medan uthyraren och jag stod och betraktade bilen från olika vinklar såg jag i ögonvrån hur den intresserade pojken passerar oss och fortsatte mot centrum. När jag väl hade fått nyklarna
av uthyraren tackade jag för mig och satte mig snabbt i bilen och lade gasen i botten för att försöka komma ikapp pojken. Till min stora förtvivlan så kommer jag till en återvändsgränd och ingen pojke var att skymta någonstans! Jag sneglade sedan ner mot en tunnel och mindes att det är den enda vägen in till staden härifrån. Jag stannade bilen på en parkering för handikappade och sprang efter honom. Det var en nervös blick som mötte mig, vilket ju inte är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att en främmande man sprang emot honom. Genom ett par ganska så osammanhängande fraser som kort beskrev min förfrågan, lyckades jag övertala honom om att han skulle fara på utflykt till mig. Han kallade sig för Manny. Med sig på utflykten tog han sin vän Burke som han hade träffat under sin rundresa i Europa. Turen gick mot Vík och de svarta stränderna. Första stoppet gjorde vi i Hveragerði som skryter om att vara världens huvudstad för värma källor. I centrum hade de en liten geotermalpark som vi besökte.Vi bildade ett fint litet turgäng tillsammans. Det skulle även visa sig att båda två var bögisar. Vi talade om gaycommunityts baksidor och vackra sidor.
Manny är geolog och talade entusiastiskt om de olika typer av stensorter som fanns på ön.

Manny ser ni till vänster i bild. Han var väldigt fascinerad över den bakterieflora som fanns i vattnet och berättade om hur olika lager av bakterier lever ovanpå varandra och hjälper varandra att överleva. Till höger i bild ser ni Burke.
Det som är spännande med islandshästar och som jag även nämnde för min mor efter att jag senast hade varit på Island är att islandshästar att inte beter sig som de tämjda hästarna som jag är uppvuxen med. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som skiljer sig. En sak är dock säker, de är väldigt nyfikna och kelsjuka.

Har ni sett en ståtligare frilla än den som denna vita häst uppvisar?


Ett älvhusPå väg till en grotta vid namn Arnaker, stötte vi på dessa härliga krabaterna.


Efter att ha kört på en ranglig grusväg ett par kilometer så kom vi fram till denna häftiga grotta!
Grottan är 516 meter lång.
Vi fann lite is inne i grottan som inte hade smält.

Urriðafoss är Island mest voluminösa vattenfall. Þjórsá är Islands längsta flod
och den flyter 230 kilometer från dess källa till havet. Det mesta av dess vatten kommer från följande glaciärer; Hofsjökull, Vatnajökull och Tungnafellsjökull. Lax och öring simmar upp mot strömmen för att leka. I århundraden så har fisk fångats här av de bönder som har levt i märheten av floden. För länge sedan så var laxen som fångades här känd för att ha ovanligt långa och kraftfulla fenor, som gjorde att de kunde hoppa upp för vattenfallet. På grund av utsläppet av smolt i floden och utblandandet av olika sorters lax så har detta attribut i stort sett dött ut. Men än idag så fiskar folk upp fisk som eventuellt representerar den äldre sorten. Även sälar simmar upp mot strömmen, upp till Urriðafoss, för att få smaka på sin beskärda del av lax och öring.

 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.