Allmänna tips för Kuba – del 2

Valutorna – På Kuba så har de två stycken olika valutor. Det kan skapa lite förvirring, men inom ett par dagar så har du redan vant dig. “Peso nacional” är den valuta som används mest utav kubanerna och “peso convertible” är den som mest används av turisterna.

Innan vi for till Kuba hade jag läst på en del forum på internet att det inte är rekommenderbart att ta ut pengar i peso nacional utan endast i peso convertible. Det stämmer inte! Om du endast ska röra dig inom turistzonen och endast gå på turistrestauranger så är det möjligt att den rekommendation stämmer. Om så inte är fallet för din del, så finns det även möjlighet att betala med peso nacional. På vissa restauranger kan en endast betala med convertible, på andra endast med nacional, medan de vanligaste är att du har möjlighet att välja själv, i vilken valuta du vill betala i.

Du borde ta med dig ett Visakort. Det är även möjligt att ta ut pengar med ett Mastercard. Men då måste du gå till ett bankkontor och det kan vara en långsam och tröttsam process. Den kubanska servicen är långt ifrån effektiv och snabb. Vissa bankkontor har inte heller tekniken för at kunna genomföra transaktionen och ibland är maskinen sönder eller så saknar den täckning. Det bästa är alltså om du har möjlighet att ta med ett Visakort.

Värt att nämna är att American Express-kort inte fungerar alls. Det går inte heller att växla amerikanska dollar på ön. Ta med dig en bunte med euros som du kan växla med.

Maten –   Kuba är inte ett land som är känt för sin gastronomi och det är enkelt att förstå varför. Generellt sätt så är inte maten bra. Skräpmat finns i överflöd. Så som färdigpizzor, överkokt spagetti och hamburgare. Men det finns också lite mer bastant mat. En väljer mellan kyckling, fick eller kött. Måltiden kommer tillsammans med congris (en blandning av svarta bönor och ris) och lite grönsaker. De billigaste platserna för att äta heter paladares. Ibland kan de vara lite svåra att hitta. Många gånger så serveras maten ifrån ett litet hål i väggen ute på gatan. Ett tecken på att stället har rimliga priser är att de står i peso nacional.

Det är svårt att finna myggmedel på ön. Ta med dig det i packningen.

Många böcker är förbjudna på Kuba. Om du vill, ta med dig några böcker på spanska och ge bort dom. Böcker är även ett bra tidsfördriv på en plats där du helt plötsligt är utan den uppkopplade delen av vardagen som du är van vid.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *