Ylvis – Gästinlägg av Eric Haraldsson

 Hej alla glada bloggläsare.

Jag heter Eric Haraldsson och har fått förtroendeuppdraget att göra ett litet gästinlägg på denna bloggen.
Jag kommer från samma lilla håla som Axel, har gått på samma dagis och grundskola som honom. Nu delar vi en lägenhet i Oslo.

Jag tänkte nu berätta om en dag för drygt en vecka sedan.
Den började som en helt vanlig dag på jobbet. Samma gamla sysslor som alltid. Samma typ av kunder som drog samma småprat som kunderna dagen innan. Samma fraser med kollegorna vid kaffebryggaren för att täcka samma pinsamma tystnad som alltid.
När jag hade kommit hem och satt mig ned i samma ställning på samma plats i soffan som alltid och öppnat samma flikar på Google Chrome som alltid sa Axel,
-Nu är det snart dags att gå!
Det var då det slog mig att detta ändå var en speciell dag. Jag hade helt glömt bort att vi skulle gå och se på Ylvis!

För er som inte vet vilka Ylvis är, så är det två norska bröder som har gjort en del revyer, TV-program och andra humorprojekt. De har bland annat videon gjort The Fox som blev så populär även utanför Norge.

Dom är nu inne på sin fjärde säsong med programmet “Ikveld med Ylvis”, som sänds live i Norge, Sverige och Finland. Det var den livesändningen vi skulle se på den dagen på plats i studion.
Regnet låg i luften när jag hoppade av spårvagnen och fifflade upp Google maps lite klumpigt för att undvika att få mobilen fuktskadad. När jag hade gått ett tag på den smala, våta kullerstensgatan som iPhonen förde mig hörde jag fler och fler personer prata om föreställningen och till slut kunde jag skymta “Tv Norges” TV-buss som stod mitt på Youngstorget utanför teatern som nån slags stor, vit polstjärna i mörkret.
När hela gruppen var samlade gick vi i upp för trappan till baren och köpte öl. Sen var det dags att gå in. Bandet spelade nån rockig hissmusik för att få alla i stämning. Jag förvånades över att teatern och scenen såg ut nästan precis som jag föreställt mig.
Ofta brukar scener se större ut på TV tack vare duktiga scenbyggare som kan manipulera perspektivet. Se bara på “Vallarnas friluftsteater” nästa gång du är i Falkenberg och jämför den med någon inspelning av Stefan och Kristers sommarfarser. Eller scenen på Skansen i Stockholm där dom spelar in “Allsång På Skansen”.

Dörrarna stängdes en halvtimme innan sändningen började för att få tid med publikuppvärmning.
Alla var tvungna att applådera och skatta på begäran, just för att det var live och man därför inte har någon chans att lägga på burkskratt i efterhand.
Föreställningen drog igång med skämt och smalltalk i äkta Ylvisanda. Det får ni youtuba om ni inte vet vad jag menar.
Skavlan var gäst och fick visa upp sin hund samt göra en smoothie av frukt och blodpudding.
Sen blev det reklampaus för Tv-tittarna. Vi som betalt för biljetterna slapp reklamen men fick istället vara med på utlottning av högtalare, pilatesbollar och rosa kaffebryggare. Dessutom lottades det ut några som blev extra mycket förlorare som någon slags kompensation för glädjen Ylvisgänget spridit till de som hade vunnit.
Nästa halvlek drog igång med galenskaper som bland annat hur man dukar av ett bord genom att skälla ut porslinet.
Sen var föreställningen över, Bröderna Ylvis tackade för sig och alla gick hem.

Om man ska göra någon slags summering av kvällen så kan jag väl säga att det var häftigt att se inspelningen live bara för känslan av att ha varit där det händer. Men programmet blir bättre på TV när man ser detaljerna bättre. Precis som med fotboll kan jag tänk mig.

 Här står gänget utanför teatern Annie, Axel, Julia, Linus och jag.
 1400 åskådare i publiken.
 Liveband på blakongen.
Julia och Axel är taggade.
 Bröderna Ylvis…
 … med Skavlan och hans hund.
 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *