Smögen och Fjällbacka

Hej mina kära vänner,

På vägen upp till Oslo igen, efter ett besök i Båstad, tog jag en avstickare till Smögen och Fjällbacka. Två pärlor på den bohuslänska kusten. 

Smögenbron som förenar Kungshamn och fastlandet med Smögen.
Kungshamn


Nere i hamnen mullrade det av liv och rörelse. På besök i hamnen fanns ett gäng skönsjungande Jesusanhängare. Med deras båt Elida reser de från hamn till hamn för att sjunga sånger om evigt liv, kärlek och annat. De vill sprida Jesus Kristus ord. Jag har mött dem förr. Förra gången jag fick höra dem sjunga var när jag på gymnasiet och var på solsemester tillsammans med min bror Eric och min far Christer.

Evert Taubes väg

Jag tog även en tur inom Fjällbacka. Platsen spelar en central roll i deckardrottningen Camilla Läckbergs deckare. Fjällbacka var även tillflyktsort för den högt skattade skådespelerskan Ingrid Bergman.
En staty till minne av Ingrid Bergman.
Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Genom berget går Kungsklyftan, tidigare kallad Ramneklovan (Korpklyftan). Klyftan fick sitt namn efter att Oscar II år 1886 besökte Fjällbacka. Några scener ur filmen Ronja Rövardotter är inspelade i Kungsklyftan/Ramneklovan. I filmen kallas den för Vargklämman.

Kommentera | Comment

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *